Co jeść, by usprawnić pracę mózgu

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że zachowanie zdrowej, smukłej sylwetki wiąże się ze zdrowym odżywianiem. Wielu z nas nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że zbilansowana dieta ma pozytywny wpływ na pracę naszego mózgu. Procesy poznawcze, koncentracja i dobra pamięć potrzebują odpowiedniej dawki witamin, minerałów i mikroelementów. W przypadku niewłaściwej diety możemy być mniej odporni na sytuacje stresowe, pojawią się kłopoty ze skupieniem i pamięcią. Co jeść, a czego unikać, by nasz mózg wykorzystywał maksimum swoich możliwości?

Stanowcze NIE dla cukru, żywności przetworzonej i białego pieczywa

Zbyt duża ilość cukru w naszej diecie nie wpływa pozytywnie na nasz organizm. Cukier psuje nasze uzębienie, prowadzi do wielu schorzeń, a ponadto negatywnie oddziałuje na nasz mózg. Nadmiar cukru upośledza pamięć krótkotrwałą, długotrwałą. Co więcej, długotrwałe, nadmierne spożywanie cukru w pewnym sensie może być przyczyną powstania poważnych chorób, jak np.: Alzheimer.

Fast foody to w szczególności bardzo tłuste potrawy, które źle wpływają na sylwetkę, ale nie tylko. Przeprowadzone przez naukowców badania potwierdzają, że jedzenie tłustych potraw grozi poważnymi problemami z koncentracją i myśleniem. Najbardziej cierpi hipokamp, który już po 10 minutach od zjedzenia przetworzonego posiłku lub fast – foodu czuje niekorzystne działanie kwasów tłuszczowych. Taki stan nie utrzymuje się zbyt długo, jednak przy częstym zajadaniu się przetworzoną żywnością, nasz organizm, a w tym nasz umysł, może to w końcu odczuć.

Białe pieczywo znane jest z tego, że ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Jego jedzenie powoduje nagłe, niekontrolowane skoki glukozy we krwi, a co za tym idzie – nasz mózg otrzymuje nieregularnie dawki energii, przez co nasza koncentracja może ulec zaburzeniu. Białe pieczywo jak najszybciej powinniśmy zastąpić brązowym ryżem lub zdrową owsianką.

Co jeść, by praca naszego mózgu była sprawniejsza?

Co jeść

Każdemu z nas zależy, aby nasz organizm, w tym też mózg, działały bez zarzutu. Pierwszą i najważniejszą rzeczą, którą powinniśmy zmienić to sposób odżywiania. Najkorzystniejsza dla mas będzie dobrze zbilansowana dieta, posiadająca mnóstwo antyoksydantów, witamin, minerałów, kwasów omega-3 czy flawonoidów. Aby nigdy nie zabrakło tego w naszych posiłkach, do diety powinniśmy włączyć ryby, a w szczególności łososia, banany, orzechy włoskie, awokado, jabłka, ciemne pieczywo z nasionami, zielone warzywa, rośliny strączkowe, kasze, owoce jagodowe, kurkumę, pestki dyni i słonecznika, jajka, rozmaryn, zdrowe oleje i czerwone wino.

Jeśli nie mamy czasu, by samodzielnie układać jadłospis na każdy dzień oraz nie wyobrażamy sobie codziennego stania w kuchni, musimy zaopatrzyć się w dobrze zbilansowaną dietę pudełkową. W porównywarce cateringów dietly.pl znajduje się baza wszystkich dostępnych firm cateringowych w kraju – warto sprawdzić catering dietetyczny Kraków. Wystarczy podać swoje preferencje i miejsce zamieszkania, a ukaże się lista dostępnych dla nas cateringów. ZAMÓW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here