spirulina

Glony, czy też jak kto woli algi morskie wykorzystywane są przez ludzi w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz spożywczym. Dla mieszkańców Dalekiego Wschodu są one elementem codziennej diety. W ostatnim czasie zyskały bardzo dużą popularność jako spirulina czy chlorella. Dla wielu osób są one kontrowersyjne, jednak mają one duży wpływ na układ immunologiczny człowieka ponieważ przyczyniają się do wzrostu odporności. Czym dokładnie jest spirulina? Co jest w niej najcenniejsze? Jakie korzyści wynikają z jej suplementacji? Odpowiadamy! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/spirulina-potwierdzone-naukowo-wlasciwosci-zdrowotne-alg/ 

Spirulina – czym jest? 

Spirulina jest to alga morska, która wbiła się na rynek suplementów żywności i w bardzo szybkim tempie zyskała miano superfood, czyli produktu o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Stwierdzono w niej obecność 4000 substancji czynnych. Jest to prawdziwy skarbiec witamin mikro i makroelementów oraz substancji, które wykazują się właściwościami prozdrowotnymi.

Co w spirulinie jest najcenniejszy? 

Mówiąc o substancjach zawierających unikatowe właściwości prozdrowotne należy wspomnieć o najbardziej wartościowym składnikiem spiruliny, w którym jest kwas gamma linolenowy GLA. Jest to związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Syntetyzowany jest w organizmie wielkich ilościach, a naturalnie występuje w mleku matki. Nieodpowiednia dieta, używki, stres oraz promieniowanie UV i naturalne starzenie się organizmu ograniczają syntezę tego związku. Jednak zapotrzebowanie organizmu na taką substancje wraz z wiekiem jest coraz większa, a to znaczy że warto jest suplementować GLA w diecie. 

Jakie są najważniejsze właściwości GLA? 

Do najważniejszych właściwości kwasu gamma linolowego należy zaliczyć: 

  • wspomaganie pracy mózgu i przewodnictwo nerwowe
  • regulacja przemiany materii oraz procesy metaboliczne, które doskonale zapobiegają nadwadze czy cukrzycy
  • zapobieganie schorzeniem układu sercowo-naczyniowego
  • hamowanie intensywności stanów zapalnych oraz komórek nowotworowych
  • bycie niezbędnym do syntezy prostaglandyn, które są kluczowymi aktywatorami układu odpornościowego 

Jakie są korzyści wynikające z suplementacji spiruliny? 

Spożywanie takiego składnika może wpłynąć korzystnie na normalizację ciśnienia krwi. Pozytywny wpływ ma również na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a Wynika to z normalizowania profilu lipidowego krwi. Spirulina wspomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL, a także zwiększenia poziomu HDL, co przekłada się na profilaktykę miażdżycy jej powikłań. Związek ten sprzyja utracie masy ciała. Jest to spowodowane zawartością błonnika, który ogranicza przyswajanie tłuszczu i glukozy z przewodu pokarmowego oraz korzystnego wpływu spiruliny na florę bakteryjną jelit. Spirulina Stanowi też jeden z elementów profilaktyki insulinoodporności i cukrzycy typu 2. 

Zobacz też: http://www.pozytywnazmiana.pl/glukozamina-czym-jest-i-jakie-sa-wskazania-do-jej-suplementacji/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here