Płytki do kuchni

Kuchnia to pomieszczenie istotne nie tylko w domach mieszkalnych, ale także w biurach, siedzibach firm, korporacjach. Ponieważ w kuchni spędzamy dużo czasu każdego dnia, warto nie oszczędzać na wyposażeniu. Szczególnie jeśli mowa o systemie wykończeniowym na podłogę. Wśród najpopularniejszych znajdują się płytki, które oferują świetne parametry wytrzymałościowe oraz funkcje ochronne. Poniżej wgryzamy się w temat płytek kuchennych, wskazując na najważniejsze kryteria zakupowe, których warto się trzymać w trakcie buszowania po marketach. 

Kuchnia i jej specyficzne wymogi 

W kuchni, tak jak w łazience, panują szczególne warunki. W powietrzu unosi się wilgoć, a na podłodze często rozchlapana jest woda, tłuszcz lub inne płyny. Ponadto w kuchni panują stosunkowo wysokie temperatury, a powierzchnia podłogi ma często kontakt z różnego typu detergentami. Dlatego warto zabezpieczyć podłogi, jak i ściany wybierając dedykowany do nich zestaw płytek kuchennych. 

Duża ilość oferowanych płytek z pewnością uprzyjemni zakup, choć może też wydłużyć czas jego trwania. Im więcej płytek zobaczysz, tym większą masz pewność, że Twój wybór będzie trafiony. Najważniejsze jest, by płytki, jakie zamontujesz w kuchni, były odporne na wilgoć, zadrapania oraz zgodne z Twoimi preferencjami aranżacyjnym. 

Kluczowe parametry płytek kuchennych 

Ponieważ w kuchni często i dynamicznie się przemieszczamy (w trakcie codziennego gotowania i sprzątania), jej podłoga będzie narażona na ścieranie oraz inne mechaniczne oddziaływania. Dlatego w trakcie zakupów warto przyjrzeć się klasie ścieralności, oznaczającej stopień odporności płytek na matowienie wynikające z szurania butami po ich powierzchni. 

Aby zabezpieczyć się przed wilgocią, warto wybrać płytki o obniżonym poziomie porowatości. Ich jednolita i zwarta struktura uniemożliwia wnikanie wody w głąb, a tym samym jej przedostanie się do powierzchni podłogi. Jest to osłona szczególnie ważna w pobliżu zlewozmywaka. Możesz wówczas zdecydować się na wybór płytek ściennych w stylu estetycznym – takich jak imitacja cegieł lub płytki heksagonalne. 

Kolejne istotne parametry to odporność na poślizg, która ma związek z chropowatością płytek. Nadmiernie gładka powierzchnia może okazać się złym wyborem w przypadku podłóg. Płytki takie nie będą stabilizować Twoich stóp, a codzienne przemieszczanie się po kuchni stanie się udręką. 

Płytki mniej i bardziej estetyczne 

Ponieważ wybór płytek nie ogranicza się wyłącznie do kwestii praktycznych, warto też zwrócić uwagę na sposób ich estetycznego wykończenia. Znajdziesz modele dedykowane do wnętrz nowoczesnych, minimalistycznych i loftowych, jak również płytki w stylu epokowym, vintage i rustykalnym. Ponadto masz możliwość mieszania z sobą różnych typów płytek, o odmiennej kolorystyce i kształcie. Ważne jednak, by były wykonane z tych samych materiałów, a najlepiej pochodziły o tego samego producenta. 

Pomysłem zyskującym na popularności w ostatnich czasach jest wykorzystanie płytek podłogowych do wyznaczania osobnych stref w kuchni. Możesz zaznaczyć granice strefy gotowania, strefy jedzenia, strefy przechowywania produktów suchych. Z pewnością ułatwi to codzienne funkcjonowanie w tym pomieszczeniu oraz pomoże uwypuklić proporcje i estetyczną kubaturę kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here