Każda kobieta marzy o pięknych, zdrowych i zadbanych włosach. Kolor, długość, uczesanie można w łatwy sposób zmienić, wystarczy wizyta u odpowiedniego fryzjera, który zadba o wygląd naszej fryzury. Poza zewnętrzną pielęgnacją, należy jednak pamiętać o wzmacnianiu włosów od wewnątrz, tak aby utrzymywały dobrą kondycję. Wewnętrzna pielęgnacja powinna polegać na odpowiedniej diecie, tak aby dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości witamin, mikroelementów, minerałów. Włosy potrzebują witamin A, B, C, E, F oraz H.
Jak witaminy wpływają na kondycję włosów?
Witamina A – określana również jako retinol. Niedobór tej witaminy może objawiać się poprzez problemy z nadmiernie przesuszoną skórą głowy, a włosy stają się suche, słabe i łamliwe. W konsekwencji, przy dłuższym deficycie retinolu, włosy częściej wypadają i zatrzymaniu ulega ich wzrost. Zwiększa się podatność skóry głowy na łupież. Witamina A pełni funkcję wzmacniającą.
Głównym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątróbka i podroby, tłuste mięso, tran, jaja, masło, ser, mleko, oraz w pokarmach roślinnych, np. marchew, dynia, pomidory, papryka oraz szpinak i jarmuż.
Witaminy z grupy B – zalecane są na porost włosów.
Poza funkcją regulującą wzrost (w sposób szczególny witamina B6 – pirodoksyna i B9 – kwas foliowy), witaminy z tej grupy (głównie B1 – tiamina, B2- ryboflawiny i B12- cyjanokobalamina) zapobiegają powstawaniu łupieżu, przetłuszczaniu oraz wypadaniem włosów. Witamina B3 – niacyna dba o prawidłowe dotlenienie i odżywienie włosów. Natomiast witamina B5 – kwas pantotenowy zapewnia odpowiednią pigmentacje, chroniąc włosy przed siwieniem. Dodatkowo grupa witamin B chroni przed szkodliwym oddziaływaniem czynników zewnętrznych.
Pokarmy, będące bogatym źródłem witamin z grupy B:
– mięso drobiowe, wieprzowe, wątróbka, ryby (takie jak łosoś, sardynki, makrela)
– jajka i nabiał
– orzechy i pestki słonecznika, dyni
– warzywa: ogórki, fasola, buraki, szpinak, jarmuż, pietruszka, marchew, kapusta, kalafior,
– owoce: cytryna, grejpfrut, pomarańcze, gruszki, truskawki
Jednym z podstawowych budulców włosów jest kolagen, w produkcji którego uczestniczy witaminy C. Kolagen odpowiada za odpowiednią kondycję włosów, tak by były bardziej elastyczne i sprężyste.
W celu wzbogacenia organizmu w witaminę C zaleca się spożywanie pomidorów, papryki, kapusty, szpinaku, jarmużu oraz dzikiej róży i czarnej porzeczki.
Również witamina E ma znaczenia dla wyglądu włosów. Poprawia ukrwienie skóry głowy oraz cebulki włosa.
Produktami bogatym w tę witaminę są oleje roślinne (kukurydziany, sojowy, szafranowy), zboża, migdały.
Witamina F pełni funkcję ochronne oraz stymulujące dla całego organizmu, również korzystnie wpływa na stan włosów. Mieszankę nienasyconych kwasów tłuszczowych, która nazywa jest witaminą F, znajdziemy w olejach roślinnych (słonecznikowym, arachidowym, lnianym, migdałowym oraz z pestek dyni), oliwie z oliwek oraz tranie. Występuję również w nasionach dyni, nasionach słonecznika, migdałach, orzechach, awokado, soi oraz rybach morskich.
Koleją ważną dla kondycji włosów witaminą jest witamina H, w kosmetyce znana bardziej jako biotyna. Witamina H korzystnie powstrzymuje nadmierny łojotok oraz łupież. Jej niedobór powoduje zaburzenia we wzroście oraz wypadanie włosów.
Biotyna wytwarzana jest w organizmie człowieka przez bakterie jelitowe, których ubywa wraz z wiekiem, proces ten zakłócają również kurację antybiotykowe. Dodatkowa suplementacja witaminy H możliwa jest poprzez spożywanie: kurzych jajek, wątróbki, nerek wieprzowych, nasion słonecznika, grochu, soi, otrębów, grzybów oraz bananów.
Odżywianie ma ogromny wpływ na stan włosów. Najlepsze witaminy na włosy występują w naturalnych produktach, które powinny być stałym elementem każdego jadłospisu. Dzięki nim włosy będą zdrowsze, szybciej będą rosły oraz będą ładniejsze. Dieta powinna zostać połączona z odpowiednią pielęgnacją włosów, tak aby można się cieszyć z dobrej kondycji włosów. Jednocześnie pogorszenie wyglądu fryzury może być ostrzeżeniem, ze strony organizmu, że brakuje mu witamin.